fbpx

Barnen som överlevde.
Livet efter Förintelsen

ISBN:9789171736499
Översättning: Nils Sjödén
2022. 428 s. Inbunden. Utkommer i maj
260 kr
Medlemspris:224 kr
Inkl moms och frakt
Med frakt Standardfrakt för 0 kr
 
 • NOMINERAD TILL WOLFSON HISTORY PRIZE 2021.
  FINALIST I CUNDILL HISTORY PRIZE 2021.

  Hur ska vi kunna förstå oss själva om vi inte vet varifrån vi kommer, inte känner till vår bakgrund? Den här frågan hemsökte barn som överlevde Förintelsen och bara hade vaga minnen - eller inga minnen alls - av tiden före kriget. Barnen visste inte alltid vad de egentligen hette, vilka deras föräldrar var eller var de hade fötts. I denna bok låter oss historikern Rebecca Clifford möta ett antal judiska barn som hade drabbats av det här svårhanterliga ödet. Vi får följa barnen genom livet, ta del av deras tonår, vuxentillvaro och ålderdom. Se dem uppfinna sig själva - inför andras ögon såväl som sina egna.

  Clifford bygger framställningen på arkivmaterial av olika slag och andras och egna intervjuer. Hon vidgar perspektivet till att omfatta också människor som på olika vis tog hand om barnen efter krigsslutet och intresserar sig även för de forskare som studerade barnen, till exempel Anna Freud. Clifford vill framför allt kartlägga de långsiktiga följdverkningar som barnens erfarenheter av Förintelsen fick och lyfta fram den kamp barnen - som ofta fick höra att de hade haft tur - var tvungna att föra för att erövra rätten till en identitet som förintelseöverlevare.

  Resultatet har blivit en rik och ofta överraskande berättelse om vad en barndom präglad av förluster och uppbrott kan innebära - och om vad livet efter en sådan barndom har för omkostnader.

  Rebecca Clifford är professor i Europeisk historia vid Durham University.