fbpx

Vad är sexuellt kapital?

ISBN:9789171736550
Översättning: Svenja Hums
2022. 200 s. Danskt band. Utkommer i september
240 kr
Medlemspris:125 kr
Inkl moms och frakt
Med frakt Standardfrakt för 0 kr
 
  • Sexualiteten har alltid varit en del av samhället och påverkats av sociala krafter. I dag, i den senmoderna världen, är den lika sammanflätad med ekonomin som den tidigare har varit med religionen. Så det är kanske inte så konstigt att man har börjat tala om ”sexuellt kapital” – och detta både inom sociologin och till vardags. Metaforen gör gällande att sex är en tillgång som, utöver den sexuella aktiviteten i sig, kan bli vinstgivande i framtiden.

    I sin bok urskiljer sociologerna Dana Kaplan och Eva Illouz fyra olika typer av sexuellt kapital genom historien och belyser de omständigheter som har format dessa. De driver tesen att nyliberalismen har förändrat det sexuella kapitalets karaktär och att den förändringen ligger bakom så skilda fenomen som sexfester i Silicon Valley, kosmetisk intimkirurgi för en välbeställd medelklass och en förmodad förmåga att skaffa sig självkänsla genom sexuella förbindelser och investera detta självvärde i sin egen anställningsbarhet.

    Kaplan och Illouz vänder på det gängse perspektivet. Det är uppenbart att kapitalismen bidrar till att reproducera heteronormativa och könsspecifika manus och narrativ, men frågan vi bör ställa oss är också hur den nyliberala sexualiteten – och det sexuella kapital den kan skapa – bidrar till att reproducera kapitalismen.

    Dana Kaplan, född 1970, har doktorerat i socio­logi vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och därefter undervisat vid Öppna universitetet i Ra’anana.

    Eva Illouz, född 1961, är professor i sociologi vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och studierektor vid Centre européen de sociologie et de science politique, i Paris. Daidalos har tidigare givit ut hennes "Därför gör kärlek ont", "Därför tar kärleken slut" och "Israel. Sociologiska essäer".