fbpx

Måtte alla häxor förgöras!
Liv och död i Nya världen

ISBN:9789171736864
Översättning: Nils Sjödén
2023. 362 s. Inbunden. Utkommer i oktober
270 kr
Medlemspris:230 kr
Inkl moms och frakt
Med frakt Standardfrakt för 0 kr
 
 • Detta är en klassiker i vardande ... som återskapar en ångestladdad och osäker miljö med enastående inlevelse och kunskap. / SUNDAY TIMES HISTORY BOOK OF THE YEAR 2022

  En av de bästa historiska böcker jag läst ... Enormt spännande. / BBC HISTORY BOOKS OF THE YEAR 2022

  Historia när den är som bäst. En makalös skildring av girighet och paranoia. / THE TIMES BOOKS OF THE YEAR 2022


  Det börjar hända märkliga saker i nybyggarsamhället Springfield i Massachusetts 1651. Mat förstörs, boskap far illa, saker försvinner och människor drabbas av krampattacker som vore de besatta av demoner. Allt fler bland invånarna börjar drömma underliga drömmar. Barn insjuknar och dör. Det allt spändare läget bidrar till att rykten sprids om häxor och kättare, och samhället dras in i en spiral av misstro, bitterhet och fördömanden. Misstankarna riktas snart mot ett ungt par: den stingslige tegelmakaren Hugh Parsons och hans ängsliga hustru Mary.

  Mot bakgrund av en detaljerad skildring av livet i ett litet samhälle på randen mot en okänd vildmark beskriver historikern Malcolm Gaskill en tid då livet genomsyras av det gudomliga och det diaboliska, av omen, förbannelser och magi. "Måtte alla häxor förgöras!" fångar vad som kan hända i ett isolerat samhälle präglat av konkurrens när motgångarna hopar sig och behovet av en syndabock tar överhanden. Detta i en tid då vidskepelse och tradition utmanas av upplysning och innovation på ett allt annat än friktionsfritt vis.

  Malcolm Gaskill är professor emeritus i Early Modern History vid University of East Anglia och specialiserad på amerikansk och engelsk social- och kulturhistoria under 1600-talet.

   

  Malcolm Gaskill CC BY SA 4.0

  CC BY-SA 4.0