fbpx

Haifarepubliken. En demokratisk framtid för Israel

ISBN:9789171736536
Översättning: Johan Wollin
2022. 2016 s. Danskt band. Utkommer i augusti
230 kr
Medlemspris:205 kr
Inkl moms och frakt
Med frakt Standardfrakt för 0 kr
 
  • Den viktigaste bok om lösningen av Israel-Palestina-­konflikten […] som har publicerats på senare år. /Micha Brumlik, Die Zeit

    ”Någon gång måste man öppna ögonen och erkänna att tvåstatsdrömmen har övergått i en tvåstatsillusion. Att låtsas som något annat är ungefär som att förneka den globala uppvärmningen.”

    Så skriver den israeliske filosofen Omri Boehm i inledningen till denna engagerade plädering för Israel som en enda – binationell – stat, med samma medborgerliga rättigheter för judar och palestiner. Boehm vill skrota tvåstatslösningen och istället utveckla ett ”mittenalternativ” i israelisk politik med utgångspunkt i en liberal sionistisk tradition. Han anknyter till Theodor Herzl och andra tidiga sionister, som alla, inbördes meningsskiljaktigheter till trots, förespråkade en binationell stat.

    Att omvandla dagens Israel från en judisk stat till en federal och binationell sådan blir självklart ingen lätt uppgift. Men det går att förställa sig en demokratisk framtid för Israel, menar Boehm. Alternativet är en allt djupare politisk och mänsklig avgrund: apartheid, fördrivning, etnisk rensning.

    Omri Boehm är biträdande professor i filosofi vid New School for Social Research i New York. Han skriver återkommande i bland andra "New York Times", "Die Zeit" och "Haaretz"