fbpx

Kvantastrologens handbok

ISBN:9789171735492
Översättning: Joel Nordqvist
2018 248 s. Inbunden.
230 kr
Medlemspris:203 kr
Inkl moms och frakt
 
 • "EN AV 2017 ÅRS BÄSTA BÖCKER!. 'Kvantastrologens handbok' är en underbar blandning av biografi och fysik som berättar hur en doktor på 1500-talet indirekt la grunden för kvantfysiken." /The Telegraph

  "Michael Brooks utomordentliga och egensinniga bok är delvis en biografi över matematikern Girolamo Cardano men behandlar även de mesta fundamentala frågorna." /Steven Poole i Guardian

  Girolamo Cardano (1501–1576) var en italiensk läkare, matematiker och astrolog med ett minst sagt växlingsrikt liv. Trots en enkel bakgrund gjorde han en storslagen karriär och kom att anlitas som läkare av ett flertal europeiska furs­tar. Han var professor i medicin först i Padua och sedan i Bologna. Men mångsysslaren Cardano var också en egensinnig och stridbar person, med en förmåga att hamna i bråk med kollegor och gynnare. I eftervärldens ögon var han framför allt en genial matematiker, som indirekt beredde väg för kvantmekaniken.

  Och det var till en början ur den aspekten Cardano och hans gärning kom att intressera kvantfysikern Michael Brooks. Enligt egen utsago blev Brooks närmast besatt av Cardanos tankegångar och livshistoria och Kvantastrologens handbok blev resultatet – en populärvetenskaplig bok som inte riktigt liknar andra och har rent skönlitterära inslag i form av dialoger mellan Brooks och Cardano. Boken handlar både om Cardanos föreställningvärld och om den moderna kvantfysikens märkligheter. Den fungerar utmärkt som en introduktion till båda.

  Michael Brooks är född 1970 och har en doktorsexamen i kvantfysik. Han är numera verksam som vetenskapsjournalist och har publicerat flertal böcker.

   

  Michael Brooks credit Andrew Perris CMYK