fbpx

Till Europas försvar. Värden att värna

ISBN:9789171735744
2020. 236 s. Danskt band.
230 kr
Medlemspris:190 kr
Inkl moms och frakt
Med frakt Standardfrakt för 0 kr
 
  • Ensam är inte stark. Det är bara – poängterar Emily von Sydow i denna essä om EU – med gemensamma krafter som européerna kan försvara de humanistiska och demokratiska värden som länge har uppfattats som självklara men som nu hotas av populistiska och auktoritära strömningar i länder inom och utanför EU. En ökad europeisk federalism borde inte skrämma oss. Muskulös nationalism är däremot ett hot.

    Med trettio år som korrespondent i Bryssel bakom sig har von Sydow sett mer av EU-­arbetets vardag än de flesta och rör sig i essän fritt mellan övergripande resonemang om EU:s roll och konkreta exempel på hur EU har hanterat utmaningar av olika slag, från åldrande befolkningar till eurokrisen. Hon diskuterar också vad EU skulle behöva göra – och förbättra – för att kunna vinna ett ökat förtroende bland européerna.

    Men grundläggande i hennes essä är tanken att federalism öppnar fler möjligheter för människor, medan nationalism och protektionism istället stänger dessa.

    Emily von Sydow är född 1956 och journalist. Hon kom till Bryssel några månader före Berlinmurens fall 1989 och har följt Europafrågorna som korrespondent för bland annat "Aftonbladet", "Hufvudstadsbladet" och "Från Riksdag och Departement". Hon är författare till flera böcker, däribland "När Luther kom till Bryssel"(1999), "Från ordförandeskap till utanförskap" (2004) och "Margot Wallström: den svenska modellen" (2009).