fbpx

Gryningsvakten.
Joseph Conrad i en global värld

ISBN:9789171735553
Översättning: Helena Hansson
Mars 2019. 452 s. Inbunden
SLUTSÅLD! FINNS ATT KÖPA PÅ BOKUS
280 kr
Medlemspris:235 kr
Inkl moms och frakt
Med frakt Standardfrakt för 0 kr
 
 •  SLUTSÅLD! FINNS ATT KÖPA PÅ BOKUS

  VINNARE AV CUNDHILL HISTORY PRIZE 2018

  "Conrad kommer till liv i Jasanoffs mästerliga bok ... " /Ngugi wa Thiong"o i "New York Times"

  "Upplysande, medkännande, superb" /John Le Carré

  "Jasanoff har inte sparat någon möda för att förstå den värld som format en författare hon älskar och det gör boken till en njutning att läsa." /Adam Hochschild i "Foreign Affairs"

  "Ett mästerverk ... En av vår tids viktigaste böcker om kolonialismen, skriven av en av dagens mest lysande unga historiker." /William Dalrymple i "The Guardian"

  "Boken är så välskriven ... Det är bara att njuta - tänk vad sällan man får säga det om ett historiskt arbete."/ "The Times"

  "Magnifik ... Boken är en biografi över Joseph Conrad, men genom Conrad berättar Jasanoff om imerpialismen och dess offer."/"Los Angeles Review of Books"


  Joseph Conrad förknippas ofta med sin kortroman Mörkrets hjärta (1899), en ursinnig och ända in i våra dagar omdebatterad vidräkning med kolonialismens förbrytelser i fristaten Kongo. Men också hans andra berättelser – Conrad uppfattades till en början främst som en skildrare av sjömanslivet – befinner sig i en sorts kritisk dialog med det sena artonhundratalets motsägelsefulla värld, en värld som var i färd med att globaliseras och där ekonomin, teknologin och storpolitiken i samspel höll på att förändra människors livsvillkor i grunden.

  Det är till den världen historikern Maya Jasanoff tar oss med i sin inspirerande blandning av författarbiografi och historieessä. Hon berättar inte bara den lätt osannolika historien om hur polacken Józef Teodor Konrad Korzeniowski, barn till politiskt radikala föräldrar, kom att bli den naturaliserade engelsmannen Joseph Conrad och en av den engelska litteraturens mest beundrade och uppburna författare, hon visar också hur en sådan förvandling var praktiskt och mänskligt möjlig. Utan sina erfarenheter av sjömanslivet, tropikerna (framför allt Sydostasien) och det koloniala exploateringsmaskineriet hade Conrad aldrig blivit den han blev. Eller så grundligt kluven till civilisationens verkliga eller inbillade välsignelser.

  Och kanske är det den kluvenheten som förklarar Conrads förblivande aktualitet. Och som gör att Gryningsvakten indirekt också blir en bok om vår egen globaliserade värld och dessa många motsägelser.

  Maya Jasanoff är Coolidge Professor of History vid Harvard. Hon har tidigare publicerat "Edge of Empire: Lives, Culture, and Conquest in the East, 1750–1850" (2005) och "Liberty’s Exiles: American Loyalists in the Revolutionary World" (2011), den senare belönades med National Book Critics Circle Award for Nonfiction och George Washington Book Prize. Jasanoff medverkar återkommande i "The New York Times", "The Guardian" och "The New York Review of Books".

   

   

  Jasanoff credit Martin Puchner

  Foto: Martin Puchner