Bland megalitgravar och romerskt guld.
Västsvensk forntid i nytt ljus
-
För många av oss är forntiden ett dunkelt begrepp som man minns från sin skolundervisning. Tiden har framstått som svårfångad med många gåtfulla fynd och åtskilliga årtusenden att gå vilse i. Men genom de senaste decenniernas stora arkeologiska undersökningar, moderna analysmetoder och tvärvetenskapliga forskning börjar bilden av människans tidiga historia att klarna och bli mer tillgänglig för gemene man. Nya fynd och kunskaper tillkommer också hela tiden som gör arkeologi till ett spännande och levande ämne.
Peter Bratts "Bland megalitgravar och romerskt guld" tar läsaren med på en hisnande resa från de tidiga säljägarnas lägerplatser för tolv tusen år sedan till järnålderns storgårdar, krigiska härskare och Sveriges första vikingatida kungar. Med stöd av de senaste decenniernas arkeologiska forskning visar han hur lokala förutsättningar och kontakter med omvärlden samspelat för att forma människors liv i stort som smått genom århundraden och årtusenden. Han belyser också den betydelse naturkrafter av olika slag – istiden, klimatförändringar, vulkanutbrott – har haft. Och även om det väldiga romerska riket aldrig nådde så långt norrut som till Skandinavien, så har det indirekt utövat ett stort inflytande häruppe i norr ändå. Fynd av romerskt guld skvallrar om detta.
Bokens fokus är regionalt, västsvenskt, vilket är en poäng i sammanhanget. Det västsvenska området och angränsande delar av Norge, Sydsverige och Danmark har haft ett rikt ekonomiskt och kulturellt utbyte under forntiden. Vattendrag och hav band människor samman medan djupa skogar var barriärer som skilde dem åt. Tillvaron var inte nödvändigtvis mindre komplex då än den är nu, men den var annorlunda.
Bland megalitgravar och romerskt guld innehåller dessutom en avslutande del om fyndplatser och museer som är värda ett besök. Boken går med andra ord utmärkt att använda också som guidebok för den som gillar arkeologiska utflykter.
Peter Bratt är filosofie doktor i arkeologi och var under åren 2001 till 2014 chef för Stockholms länsmuseum. Numera är han verksam som populärvetenskaplig författare och skribent för tidskriften "Populär arkeologi".